Mitt Nya Liv

Senaste inläggen

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 18 maj 15:41


Ja jag förstår inte varför jag är så trött hela tiden. Visst Neo väcker mig på nätterna men jag vaknar ju oxo av mig själv av värken så nätterna blir lite "hackade".. Men när han sover sen hos mig efter sin frukost så vilar jag i sängen, jag tittar lite på tv;n.. 

 

Men nu sitter jag bara i soffan o nickar hela tiden.. Jag var o klippte mig innan i dag så nu är jag korthårig, så här kort har jag aldrig varit innan , men det växer ut snart.. När jag swishade frissan så betalade jag som jag brukar men då sa hon att hon tog 250 kr i stället för 200 kr men det visste jag ju inte så jag var på väg att skicka mer pengar men hon sa att det gick bra i dag så jag tackade o tog emot,, lite pinsamt men jag hade ju ingen aning. 

 

Efter det så var jag tvungen att handla lite kvarg mm innan jag åkte hem o när jag kom hem så blev jag sådär trött igen så jag bara satt i soffan som en hösäck. 

 

Jag ringde till Rohde o frågade om hon skulle med på en liten runda. Jag vågar inte gå så långt än för det börjar läka till under fötterna på mig. Jag har fortfarande sprickorna kvar men inte öppna på djupet längre. Men det räcker att jag stiger ner för hårt med foten så går dom upp igen så det gäller att trippa fram.

 

     

Det var så mörka moln o varmt så jag trodde att det skulle börja regna o åska men det gjorde det inte. Det har regnat lite i dag men det var uppehåll när vi var ute.

 

   

Vi gick inte långt men jag fick bära honom en liten bit ändå. När vi kom hem så fick han sin middag o nu ligger han o snarkar gott halvvägs under bordet i vardagsrummet så jag ser bakbenen på honom =)

 

 

Det måste vara skönt att ha med sig sitt hus överallt,, så smidigt =)

 

 

Ja, det blev bara en liten runda. Det blev 5.289 steg.

 

Jag har ingen aning om vad jag ska äta till middag ? Jag orkar inte göra nåt, jag borde göra lite kycklinggryta o frysa in o lite fisk i ugn,, det är så gott. 

Det blir väl att jag steker till lite potatis o morötter o ett par ägg,, det får bli min middag i dag.

 

Ha en fin kväll där ute. Var rädda om er o varandra.

 

BE SAFE STAY SAFE ♥

 

Puss I Pannan ♥

 

Det finns ett nytt inlägg hos NEO

 


Av Anneli Gustavsson - Söndag 16 maj 17:55


Det har varit en lång dag men mestadels uppehåll,, något kallt. Har inte varit ute på några promenader än,, men jag hoppas att medicinen ska börja verka snart så mina sprickor under fötterna försvinner snart. Jag längtar så efter mina promenader, jag sitter o tänker mig dom, hur jag är ute o går med Neo. 

 

Jisses, han har fått spelet,, han springer runt i hela lägenheten nu med sina leksaker.

 

I dag har jag badat honom för i morgon händer en sak, mer om det i hans blogg. Ja jag har lite att skriva om där som jag inte har gjort än =)

 

Efter hans bad så var det min tur att duscha o rätt som det är så faller jag handlöst baklänges, jag hinner inte fatta vad som händer förrns jag ligger på golvet. Jag hinner inte få tag i handtaget. Jag slog i ryggen i toan, armarna slog jag oxo i, ja benen jag vet inte hur jag kunde slå i så med hela kroppen, jag är spänd i nacken o axlarna. Jag har så fruktansvärt ont nu o det bränner i musklerna.. Vilken tur att jag inte ramlade när jag badade Neo.. Tänk om jag hade ramlat på honom, hemska tanke. En sekund sen låg jag på golvet.

 

Han var i alla fall duktig när jag badade honom så nu doftar han så gott. 

 

Ska äta lite mat nu o ta det lugnt o hoppas att det inte blir värre än så här.

 

Hoppas att ni har haft en bra helg där ute. Var rädda om er o varandra. Dröm Vackra Drömmar.

 

BE SAFE STAY SAFE ♥

 

Puss I Pannan ♥

 

 

Av Anneli Gustavsson - Lördag 15 maj 20:21


Ja det är så trist med detta regnande. Jag har väntat sen förra hösten på fint väder, varmt o soligt.. I vanliga fall så brukar våren komma i slutet av april men vi har inte haft många fina dagar i Maj ens. 

 

Det kanske ändå är bra att det är dåligt väder så jag inte belastar mina fötter. Jag har såna hemska sprickor nu så jag kan knappt gå. Jag har 6 stycken i hö foten o sen har jag fått 1 lite större i vä fot.. Ni kan ju bara tänka på satans ont det gör att bara sätta ner fötterna i golvet på morgonen o då måste jag ju gå på dom oxo, inte roligt alls.

 

Häromdagen var det ju så skönt väder, jag o Neo var ute.. Ja han trivs inte alls i värmen o det förstår jag ju för Shih Tzu har dubbel päls ,, kort nos så dom kan ha det jobbigt i värmen. Men jag bär ju honom rätt mycket men nu börjar han bli så tung så det är jobbigt för värken. Jag vill ju så gärna ha med honom ut på lite längre rundor.. 

 

 

Ja ni ser ju hur varmt det var i solen,, klockan var nog 13.. 

 

 

Det var varmt o skönt i skuggan oxo.. 

 

     

Det är så vackert ute nu när det blommar, alla dofter man känner.

 

     

Humlor,, nej jag vet att inte detta är en humla men humlor, getinger, fjärilar, jag brukar se citronfjärilen ofta i min trädgård när jag ser dom så är det vår,, ja då ska det var vår. Nej, detta är ingen citronfjäril heller bara för att jag sa de =)

 

 

Jag har inte kunnat vara ute på några promenader på ett bra tag nu o jag saknar det.

 

 

 


Mammas katt Bailys tittar in hos mig o sover lite på min altan. Det är mysigt när han kommer över,, men,,, nu kanske det blir lite svårare med det.. Ja jag ska skriva om det sen oxo,, men det kommer jag att göra inne hos Neo =)

 

Hoppas att ni har haft en bra dag där ute. Var rädda om er o varandra. Dröm Vackra Drömmar. 

 

BE SAFE STAY SAFE ♥

 

Puss I Pannan ♥

 

 

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 12 maj 19:23


 

 

Ja idag har vi en egen dag.. Internationella fibromyalgidagen,, allt har visst en egen dag i dag =)

 

Jag kommer inte ihåg nu exakt hur det är men jag har för mig att Florence Nightingale var den första kvinnan som fick fibromyalgi, hon var en sköterska. Ja mycket mer kommer jag inte ihåg, jag får skylla på fibron o jag orkar inte läsa på nätet heller.

 

 

Men, när man har det som värst o dom dagarna är många o dom kommer ofta då känns det som på bilen,, det är ju bara det att det inte syns utanpå. Men det känns som att man ska sprängas månag gånger. Det bränner, hugger, skär o värker hela tiden. Den som inte har fibro kan inte sätta sig in i hur det är. 

 

Vi kan heller inte begära att någon ska förstå hur vi har det ,, vi kan bara försöka få dom att lyssna på hur våran dag är för det är så olika. Det är inte säkert att just den här dagen kommer att bli detsamma i morgon eller nästa dag. 

 

Det gör för jävligt ont många gånger o det gör t o m ont att ha på sig kläder många gånger. Om ni känner någon som har värk försök att ta det till dig. Låt dom prata o säga hur dom mår för det är så viktigt att få ur sig "skiten" som man går o bär på. Det är lätt att hålla allt inom sig o det är inte bra. 

 

Säger någon att jag inte kan handla i dag för värken har slagit ut mig,,, om du kan handla åt din vän så gör det. Det kommer att betyda så mycket. Ställ upp för dom som inte mår bra. Det är inte "bara" värken som vi bär med oss utan allt annat som vi får på köpet. Jag har skrivit mycket om fibro här i bloggen så det är bara att kolla upp det om ni vill.

 

 

 

Jag skrev lite här häromdagen om ni vill läsa det. Fibromyalgi - Vanliga frågor o svar HÄR.

 

 

 

Av Anneli Gustavsson - Fredag 7 maj 17:04


Ja, i dag har jag hållit i gång lite. Först var jag o handlade, sen hem o ge Neo mat. Ut med honom på en promenad, vi har inte varit på nån promenad på flera dagar pga vädret o min värk. 

 

 

Det blev en konstig runda. Jag gick inte som det visar på kartan. Jag var inte på Nissanvägen så det blev lite knasigt =)

 

Hem o dammsuga, Neo gillar inte dammsugaren men han är duktig ändå. Han sitter en bra bit i från så inte dammsugaren ska "äta" upp honom =)

 

Laga mat,, göra röran till min torskrygg som jag ska ha i ugnen. Skala potatis, oj det har jag glömt så det måste jag göra nu. Efter att jag lagade maten så gjorde jag min glass.


 

Ica hade billiga bananer så jag köpte på mig några stycken =) Alla fick åka in i frysen o bli glass.

 

Häromdagen frös jag in bananer i skivor så jag skulle slippa skala den frusen.. Men,, jag skulle tagit ut den ett tag innan för jag fick kämpa med att få den slät men skam den som ger sig. 

 

    

 

Jag gjorde en bytta med banan o mango. Jag tycker att det smakade mango o inte bara banan. Mamma kände mest bananen o visst gör man det för det är ju mest banan =)

 

 

Det blev en bytta med blåbär oxo.. Jag kände smaken av blåbär men mamma kände mest bananen =) Jag tror inte att hon är så förtjust i banan =)

Jag älskar banan.. När jag gör den här glassen så har jag bara ,, banan,, en skvätt mjölk o om man vill ha nån smak. Det är så lätt att göra o det blir så gott. Man kan ha i grädde o sånt oxo men jag vill inte ha det.

 

 

I går blev jag så sugen på att baka igen. Det var så längesen o min frys är tom nu. Så,, det blev en morotskaka.. 

 

   

Lime o socker =)

 

 

Jag tror den blev god. Jag har inte smakat den men mamma gillade den. Så nu har jag en kaka i frysen i alla fall. Jag ska baka bullar nån dag oxo. Måste fixa till i frysen så jag vet hur mycket utrymme jag har,, att baka på =)  HÄR är receptet på morotskakan som är supergod.

 

Ja nu är det lika bra att skala lite potatis så jag inte glömmer det.

 

Hoppas att ni har en bra dag där ute. Var rädda om er o varandra. 

 

BE SAFE STAY SAFE ♥

 

Puss I Pannan ♥

 

 

 

 


Av Anneli Gustavsson - Fredag 7 maj 15:30


Vart skall jag söka vård för att få hjälp med min fibromyalgi?

Du skall i första hand söka dig till din vårdcentral. Tyvärr har många dåliga erfarenheter av primärvård och vill ha mer specialiserad vård. Smärtmottagningar finns i de flesta regioner och man kan ofta söka på egenremiss. Du kan kontakta arbetsterapeut och fysioterapeut direkt utan att ha remiss. De kan hjälpa dig med träning och aktivitetsreglering samt skriva ut hjälpmedel. De finns i primärvården.


Kan man bli frisk från sin fibromyalgi?

Fibromyalgi är en kronisk, obotlig sjukdom och det är viktigt att man informeras om att det rör sig om ett långvarigt smärtsyndrom med skovvist förlopp. Det är dock ingen progressiv sjukdom vilket betyder att man sannolikt inte blir gradvis sämre (om inte andra samsjukligheter förekommer). Man kan identifiera och behandla symtom med läkemedel och med andra metoder vilket gör att man mår bättre. Det finns även de som tillfrisknar helt, särskilt om smärtan inte förekommit så länge. Vid barn och -ungdoms fibromyalgi är prognosen bättre och man har större chans att tillfriskna helt. Troligtvis kommer prognosen förbättras ju bättre behandlingsalternativ som utvecklas.


Finns det något botemedel för sjukdomen?

Många patienter har nytta av att få korrekt diagnos och information om sjukdomen. Syftet är att förmedla att smärtsyndromet är känt och relativt vanligt och att ta bort rädsla för andra bakomliggande sjukdomar. I de flesta fall rekommenderas individanpassad multimodal (av flera professioner) smärtbehandling. Lågintensiv aktivitet som promenader, cykling och simning har visat sig förbättra konditionen och minska smärtutbredning och ömhet. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan vara hjälpsamt. En vanlig kombination är smärtstillande i kombination med lågdos antidepressiva.


Vad har sjukdomen för prognos

Det finns idag inget botemedel för sjukdomen men man kan lindra symtomen genom en kombination av läkemedel, fysisk träning, smärtlindrande strategier samt livsstilsförändringar. Ofta behöver man prova sig fram med olika mediciner och åtgärder för att se vad som fungerar bäst. Barn och - ungdomsfibromyalgi är mer behandlingsbar och prognosen är gynnsammare än för vuxna.


Är smärtan farlig?

Nej. Smärtan är inte farlig. Smärtan som förekommer vid fibromyalgi är inte ett tecken på pågående eller hotande vävnadsskada utan handlar om en störning i smärtsignaleringssystemet. Man har en ökad smärtkänslighet vid fibromyalgi som gör att även sådant som inte ska framkalla smärta kan upplevas obehagligt. Även om det är jobbigt får man lära sig att acceptera att smärtan ökar i samband med vissa vardagsaktiviteter. Man ska så klart vara uppmärksam på andra smärtor som kan härröras till faktiska vävnadsskador ex inflammationer och behandla dessa på lämpligt sätt.


Varför är jag så trött?

En person som är drabbad av fibromyalgi lider också av sömnstörningar. Ofta har man inte en lång sammanhållen djupsömn och det förekommer även RLS (restless legs syndrome) vilket stör sömnen. Eftersom det är bevisat att sömnstörningar direkt orsakar fibromyalgitrötthet har godkända läkemedel rekommenderats för att lindra symtomet. Sömnbrist är dock bara en del av problemet. Smärta och trötthet fungerar som en ond cirkel, ju mer smärta du upplever, desto värre blir tröttheten och ju värre tröttheten blir, desto värre blir smärtan. Du kan alltså lindra tröttheten genom att behandla smärtan.


Kan jag träna trots min smärta?

Inaktivitet kan leda till ökad stelhet och smärta och det är viktigt att man gör det man klarar av för att undvika onödig passivitet. Lågintensiv aktivitet som promenader, jogging, cykling och simning är bra. Träning i varmvattenbassäng är en skonsam och effektiv träningsform vid fibromyalgi. Man bör börja på låg intensitet och stegra långsamt. Det kan vara bra att ta hjälp av sjukgymnast vid träningsupplägg.


Är sjukdomen ärftlig?

Fibromyalgi är inte ärftligt i klassisk mening utan snarare på ett komplext sätt som involverar ett flertal gener. Vid en klassisk ärftlig sjukdom är det generna du får från dina föräldrar som är den avgörande faktorn om du får sjukdomen eller inte. När det gäller sk polygena anlag innebär det att du bara riskerar att drabbas under vissa förutsättningar. Vanligtvis är det andra faktorer som spelar in och som utlöser sjukdomen. Vi talar om att man ärver en ”sårbarhet” för att utveckla fibromyalgi. Faktorer kan omfatta: andra källor till långvarig smärta, autoimmun sjukdom, sömnstörning, långvarig stress, infektionssjukdom eller onormal hjärnkemi. Vissa miljöbetingade faktorer kan spela in. Vi är precis i början av att förstå de genetiska faktorerna vid fibromyalgi. Det finns studier som visar på samband med flera gener men det är inte entydigt.
Ja, det är inte lätt när man har fibromyalgi. Jag har haft det i många år nu så jag vet inte hur det känns att vara utan smärta eller att kunna få sova en hel natt ? Det är som dom skriver svårt för får man inte tillräckligt med sömn så blir värken värre, det blir en ond cirkel.

 

När det gäller att vara aktiv så har jag försökt med mycket. Vattenbad,, gick inte, jag fick såna kramper. Styrketräning var inte heller bra.. Motionscykel,, nej det gick inte alls. Vanlig cykel,, jag har ingen balans =)  Men,, det som funkar bäst på mig är promenader. När jag är ute så kan jag gå rätt långt (om inte fötterna strular) men jag kanske inte mår så bra när jag kommer in. MEN, jag vet att jag måste "betala" för att jag gör nåt så är det med allt. Jag trivs med att ta mina promenader, det är så skönt att få gå av sig en massa o jag längtar till vädret ska bli bättre o även mina fötter o mina sprickor. Jag har planerat en rutt, ja den har jag nog sagt ett par år att jag ska gå men i år ska jag gå den OM fötterna tillåter vill säga. Den är ca 13 km o jag har inte gått där innan.

 

Om ni går med värk sök läkare vänta inte för länge. Det finns hjälp att få även att vi som har fibromyalgi inte blir smärtfria så finns det medicin eller andra saker som kanske tar toppen av smärtan. Ja, det finns visst dom som har blivit fria från värken,, men det kan jag inte förstå. Men det är bara roligt för dom.. Jag kämpar på här som vanligt. Just nu är det inte roligt med värken o det har inte varit på ett par månader så det borde väl vända snart hoppas jag. Det borde bli min tur nu. 

 

 

Av Anneli Gustavsson - Torsdag 6 maj 13:45


Ja i går träffade jag en kille när jag var o tog mitt vaccin som fanns i min bild för många år sen. Det var så roligt att träffa honom, jag har tänkt på honom genom åren. Men,, jag jobbade ett tag tillsammans med hans mamma i en receptionsdisk på Ryhov. Jag tyckte att det var så roligt o det är så viktigt för det är ju "ansiktet" utåt..

 

 

 

Jag älskade att prata med alla som kom dit o jag älskade att hjälpa till när dom behövde hjälp även om det bara var att stansa en ny patientbricka, ja dom har man inte längre. Jag pysslade o donade men tyvärr så kan man inte ha levande växter pga allergier men det kan man kanske ha på andra ställen ,, en söt liten blomma som är mer allergivänlig o nåt litet gulligt intill.

 

Även att man ska ha det stilrent så kan man få det mysigt o inbjudande o man ska se till så att den som besöker informationsdisken vill komma tillbaka igen o att man ger dom ett vänligt bemötande, det är ju trots allt ett ställe där man blir omhändertagen.

 

Det är ofta jag tänker tillbaka på mitt jobb, ja det känns konstigt att säga att jag faktiskt en gång i tiden jobbade även att det var många år sen så längtar jag tillbaka dit, det var en sån rolig tid med mycket skratt o vänskap.

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 4 maj 15:36


I dag fick jag ritningarna på hur det kommer att bli på Åsaplan. Jag är så otroligt glad att det äntligen händer något där till barnen. Jag har tjatat i många år men nu ,,, nu kommer det att bli bra.. 

 

Jag är inte så insatt i hur eller vad allt heter , men jag vet att Pasi sa att barnen hade döpt vissa hopp där,, en till kebaben, nåt till pizza ?? mm ,, ja barn är underbara.

 

Detta som kommer att hända nu är detta;

 

   

 

Det är Filip Fagerberg från Gränna som har ritat o ska hjälpa till så att det ska bli nåt bra här. Det var fler iblandande men det gällde belysningen, grillplatsen mm.. Sen hoppas jag innerligt på ett staket så att man får bort faran med att barnen tar fart ute på gatan mellan alla bilar som står parkerade där.. 

 

Jag vet ju om att det kan dyka upp ett barn mellan bilarna men det finns dom som inte har varit här, eller inte är här så ofta som inte tänker på att det kan dyka upp ett barn. Det tar 1 sekund o nåt hemskt kan hända. 

 

Men jag tror att allt detta kommer att bli jättebra o att barnen kommer att älska detta. 

 

FORTSÄTTNING FÖLJER =)

 

 

Translation In Your Language

♥ NEOS BLOGG ♥

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL NEOS BLOGG.  

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


Fråga mig

45 besvarade frågor

COPYRIGHT BY ME !

       

SAMARBETE

 

Önskar Du ett samarbete med mig så kan du skriva till mig antingen här på bloggen eller på min mejl.

 

anneliprivat@hotmail.com

    

RSS

Besöksstatistik

Besökare online:

 

Klicka på bilden så kommer du till min bloggsida.

 

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Instagram

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021
>>>

Tidigare år

Arkiv

WEBDESIGN

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Flaggor

Flag Counter

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se