Krusbärsmarmelad
1 kg krusbär
1 dl vatten
1 ekologisk citron
800-1.000 g socker
- Skölj och rensa körsbären. Ställ in ett par små fat i frysen.
- Lägg dem i en tjockbottnad kastrull eller gryta och slå på vattnet.
- Koka upp på medelvärme och låt bären sjuda tills de börjar släppa vätska.
- Pressa i saften av citronen.
- Sänk värmen och rör ner sockret. Det ska inte koka förrän allt socker är löst för annars riskerar man att sockret kristalliseras och man får klumpar i marmeladen.
- Koka kraftigt i cirka 10 minuter. Skumma hela tiden. Överkurs är att pensla på kanterna med vatten för att få bort eventuella sockerkristaller som stänkt upp och riskerar bli hårda och faller ner i marmeladen.
- När marmeladen når 107-108 grader i temperatur är den klar. När den tjocknat ordentligt kan man också lägga en klick på ett av faten som stått i frysen och efter någon minut drar man fingret genom marmeladen. Om den inte rinner ihop igen är den klar.
- Fyll upp på väl rengjorda burkar som gärna sköljts med kokande vatten eller stått i en het ugn några minuter.
- Marmeladen klarar sig minst några månader om den står mörkt och svalt. I frysen står den sig en mindre evighet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser
- 8 dl krusbär
- 4 msk strösocker
- 100 gram smör
- 3 dl vanligt vetemjöl
- 1 msk strösocker
- Tillbehör: 4 port vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smörj en pajformen (ca 26 cm diamter) eller fyra portionsformar (ca 13 cm diameter).
- Fördela och bred ut bär i botten.
- Strö över socker.
- Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker.
- Bred ut i ett jämnt lager över bären.
- Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna något.
- Servera krusbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser
- 5 dl krusbär, färska eller frysta
- 5 medelstora ekologiska ägg
- 4 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 125 gram smör
- 1 dl ströbröd
- 2 msk smör
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa krusbären och plocka ev. bort fästet.
- Dela ev. krusbären i halvor.
- Mät upp ägg och 4 dl socker i en skål.
- Vispa ägg och socker minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl samt vänd ner till en smet i äggblandningen.
- Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
- Häll i smeten och bred ut i ett jämnt lager.
- Strö över krusbären och fördela dem jämnt över hela kakan.
- Hyvla smöret med en osthyvel och placera över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda krusbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
- Ta ut krusbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
- Du kan garnera krusbärskakan med att pudra över florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska delade krusbär vända i lite socker.
Går att frysa.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cognacinkokta krusbär
- 2 dl socker
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl Cognac
- 3 dl krusbär
Gör så här: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Låt koka ca 10 min. Blanda ner cognac och koka ytterligare 2 min. Tillsätt krusbären och koka 3 min. Häll krusbären och lagen i en glasburk. Förslut burken och låt stå ett par dagar.
LYCKA TILL ♥
Anneli Gustavsson
18 augusti 2021 12:28
Ja krusbär som är så gott. Önskar att jag hade lite här oxo =) Tänk en god krusbärskaka,, mumma =)
Det är ett riktigt skitväder vi har.
Lycka till o säg hur det gick ❤