Mitt Nya Liv

Direktlänk till inlägg 17 juni 2020

SKRÄMMANDE FAKTA FRÅN EN SPEC LEG SKÖTERSKA OM CORONA !!!

Av Anneli Gustavsson - 17 juni 2020 13:00


 


En story till…efter 1 månads arbete i krisavtalet med Covid 19 patienter skulle jag vilja berätta vad ni har att se fram emot ifall ni hamnar på IVA. Då tänker jag på de människor som högaktningsfullt skiter i de rekommendationer som fortfarande finns.
Detta är min personliga reflektion grundad i absolut noll forskning, det är den verklighet jag levt i. Min upplevelse, min story.

Vi kan börja vid huvudet, hjärnan - en del av er kommer att bli lite puckade helt enkelt. När du väcks efter att ha varit sövd i alltifrån 1 dag till 10, 20, 30 eller fler dagar så är du inte dig själv. Du pratar en massa goja även fast du inte längre har några lugnande läkemedel. Emellanåt tänker jag att du är 10 år gammal, den intelligensnivån är det på vissa patienter. Ingen vet hur det blir i framtiden, kommer du återhämta dig helt eller kommer du för alltid vara förändrad? Andra vaknar och är precis som vanligt och ingen förstår varför skillnaden är så stor mellan patienter. Det finns många olika faktorer som kan påverka att man blir snurrig efter att ha varit sövd, absolut. Men fortfarande kvarstår frågan, när läkemedlen lämnat kroppen. Vad har viruset gjort med din hjärna?

Men du vill fortfarande åka på semester utomlands, gärna i ett fullproppat flygplan?

Munnen - oavsett du är vaken eller sover kommer du få en sond, det är en slang som går genom näsan ner till magsäcken. Där kan vi ge mat och läkemedel. Är man vaken är den inte jätteskön att känna av. Du kommer också få en tub ner i halsen eftersom du inte kan andas själv. Den kommer du känna av om du inte är så hårt sederad, obehagligt.

Men du umgås ändå varje dag med dina polare, hänger tight så att säga?

Halsen - du kommer få något som heter CVK, det är en central venkateter som man lägger genom ett stick i halsen. Där kan vi ge läkemedel. Du kommer också få en artärnål på insidan av din handled samt ett par vanliga PVK:er, perifer venkateter, på varsin handrygg eller armveck.

Men du träffas med 1000 andra människor på Sergels torg? Där syftet är gott, det säger jag inget om. Syfte - gott. Tillvägagångssätt att visa sitt missnöje - åt helvete.

Vi går vidare till lungorna - ena dagen är du mer eller mindre frisk, nästa dag ligger du intuberad på IVA. Dina röntgenbilder på lungorna liknar en katastrof, vi har svårigheter att ventilera dig optimalt och det i sig är livshotande. Om du är så pass ”bra” att du slipper bli intuberad kommer du ha en syrgasmask över näsa och mun. Du kommer uppleva en lufthunger du inte trodde var möjlig. Tar vi bort masken en kort stund för att borsta dina tänder kan din syrehalt i blodet dimpa från tex 95% till 80% på en millisekund. Då kommer du känna dig nära döden och din ångest är 100%. Dina blodgaser som vi tar med jämna mellanrum visar värden som vi normalt sett hajar till över men som nu är vardagsmat. När du varit intuberad länge och inte förbättrats får du en tracheostomi, man gör ett hål i halsen och sätter ner en kanyl där som man sedan kopplar respiratorn till. Så att vi kan ventilera dig. Du producerar slem i samma takt som en tonåring stökar ner sitt rum. Det gör att vi får suga rent ungefär 50-100 ggr per dygn om det vill sig illa, det ör obehagligt och du kommer hosta. Oavsett du är vaken eller sövd hostar du.
När du är stabil nog att väckas kommer du andas själv tillsammans med respiratorn innan du kan tränas ur den för att kunna andas helt själv. Ärret efter tracheostomin blir en påminnelse om det vidriga viruset.

Men träna är viktigt så du går till gymmet och struntar i att hålla avstånd, tvätta händer och att sprita den utrustning du använder?

Så hoppar vi ner till magen - den kommer balla ur. Alla läkemedel och viruset i sig bråkar med din mage. Avföringen blir som vatten och du kommer ha blöja, tarmsond eller något som kallas flexiseal. Det är en ”slang” man för in i ändtarmen där din avföring rinner igenom ner till en påse. Jag behöver inte nämna exakt hur jobbigt det är för personalen när dessa slangar knickas och det läcker…
Kissa - ja det gör du genom en kateter som förs in i ditt urinrör. Det är i och för sig inte säkert att du kan kissa, dina njurar kan också braka och då hamnar du i dialys. Googla dialys och kolla om det är något du ser fram emot...

Men du är ju sugen på en bärs på stan så du sätter dig med andra packade sillar på en uteservering?

Dina blodkärl och din blodkoagulation är en historia för sig. Ingen vet riktigt varför du kan få mikroembolier på alla möjliga ställen i din kropp. Det vill säga proppar, som kan sätta sig i hjärnan, lungorna, benen… ja you name it och där kan de sätta sig. Därför kommer vi ge dig Fragminsprutor och de sticken kommer ge dig en mage full med blåmärken.

Men shopping är ju också viktigt så du tar en sväng till MOS där avståndet omöjligt kan hållas, eller hur?

Sen kan vi ta kroppen som helhet, beroende på hur länge du ligger på IVA kommer du tappa upp emot 40% i muskelstyrka. Så har du otur får du börja om från början med att lära dig gå. Bara att sitta på sängkanten kommer att kännas som om du har sprungit ett maraton.

Det är som en vanlig influensa och gamla människor skulle dött ändå...till viss del köper jag det men ändå, bullshit. Det är ingen vanlig influensa. Du kan vara 23 år och få multipla proppar i lungorna där smärta och andnöd kommer vara det sista du upplever. Men det kommer ju inte drabba dig så det behöver du inte tänka på.

Du kommer ligga på ett ställe där det aldrig är tyst, du kommer ständigt höra pip och larmsignaler från alla apparater. Personal som pratar, som går, som springer, som byter läkemedel i dina sprutpumpar, som tömmer din urinpåse, som byter blöja på dig mitt i natten för att du har bajsat, som tar blodgaser flera gånger under både dag och natt, som suger slem ur dina lungor, som byter läge på din kropp för att du inte ska få trycksår, som lägger om din tracheostomi för att den läcker, som sprutar ner läkemedel i din sond, som städar spritar och fyller på utrustning. Det är inte många sekunder det är lugnt på en IVA avdelning.

Ja alltså det är ingen höjdare att hamna på IVA och du som tycker att det fortfarande är ok att skita i de rekommendationer som finns borde fundera över vad som är viktigt i livet. Att du, dina nära och kära överlever denna pandemi borde ju vara ett alternativ så gott som något.

Till alla er som har anhöriga på IVA, jag ber om ursäkt att jag är rakt på sak i detta inlägg men människor därute måste få veta hur det ser ut och vad som väntar dem. Så att de kan göra ett val.

Välkommen som patient till IVA om du fortsätter leva ditt liv som om pandemin är över. Vi kommer ta väl hand om dig, dock är det inte säkert att du överlever. Många överlever, absolut. Men du kan vara en av dem som avlider.

Hej på er//Anna Spec Leg Ssk Anestesi och IVA.

 

 

 
 
wiper

wiper

17 juni 2020 15:53

Det är verkligen inte över och nu har vi fått fler fall igen. Jag skulle aldrig åka ut och resa nu än om jag hade råd. Bra att dom går ut med detta för att visa hur allvarligt läget är. Alla borde läsa denna text som du satt in. Det är ju rena mardrömmen att få convid-19 i det värsta cenariot. Det är mer folk ute nu och dom håller inte ens avstånden så jag får ha ögon i nacken och försöka parera ut på gräsmattor och andra ställen. Då tittar dom så konstigt.

Det är ju inte bara äldre som drabbas utan fler och fler yngre också i och med att dom festar tillsammans. Man måste verkligen ta detta på allvar.

Bra att du tog upp detta

Ha en så skön dag som möjligt
Hälsning Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

18 juni 2020 16:16

Nä det är hemskt, fruktansvärt. Jag är så rädd att jag ska bli sjuk, att drabbas så hårt så jag hamnar på intensiven, att inte kunna andas, känna hur allt försämras o vara med om allt detta. Eller att någon i min familj blir så sjuk.. Jag är jätterädd för det.

Sist jag var o handlade så snoppade jag av en kärring som ställde sig så nära mig så att hon snuddade min arm då fick jag säga till henne att hålla avståndet o hon tittade så konstigt på mig. Folk fattar inte trots att det är så illa..

Dom har varit för slappa från början. Dom skulle gått ut hårdare med detta direkt. Vi är inte ens välkomna i vissa länder o jag förstår dom.

Visst är det många yngre som har blivit sjuka o har dött vissa hade inte underliggande sjukdomar så där ser man hur det kan gå..

Du får vara rädd om dig o ha en underbar Midsommar. Kramar ♥

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anneli Gustavsson - Torsdag 14 mars 20:54

  Jag är så glad,, ja jag kanske inte ska ta ut nåt i förskott.. Men,, jag undrar om inte läkaren tryckte till nåt i magen på mig i går för i dag är det bättre. Det var kanske nåt som kom i kläm med tanke på mitt navelbråck. Det är en sån lättnad...

Av Anneli Gustavsson - Fredag 8 mars 14:13

  Ja, i dag är det våran dag o det känns ju bra. Synd bara att inte mamma är hemma men hon o syrran har det bra i värmen. Dom kommer snart hem så dom får passa på att njuta.   Jag njuter oxo i dag för solen skiner för fullt. Har fått veckla per...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 28 feb 16:17


  Jag fick ju en tid till MR-röntgen pga att jag halkade 2 dagar innan julafton. Jag har fortfarande ont i ryggen o får inte med mig benen ordentligt. Jag har problem. Fredagen den 23e när jag reste mig från soffan så fick jag inte med mig vä benet...

Av Anneli Gustavsson - Måndag 26 feb 20:32

  Ja då var det ny vecka igen, nya oskrivna blad. Undra vad som fyller dessa blad den här veckan ? Måndagen fick väldigt fort så det var skönt. Jag o Neo sov länge i dag igen. Han är så trött på morgonen så jag får tjata på honom att vi ska gå ut...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 25 feb 23:45

När min pappa blev sjuk o inlagd på sjukhuset så jobbade jag där på Akuten, jag arbetstränade. Pappa har alltid kommit till mig ,,, ja lite då o då. Jag kan inte berätta allt men jag hade ingen bra kontakt med honom på många år. Han jobbade hela tide...

Translation

♥ NEOS BLOGG ♥

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL NEOS BLOGG.  

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


Fråga mig

46 besvarade frågor

COPYRIGHT BY ME !

       

SAMARBETE

 

Önskar Du ett samarbete med mig så kan du skriva till mig antingen här på bloggen eller på min mejl.

 

anneliprivat@hotmail.com

WEBDESIGN

    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ NEO PÅ INSTAGRAM

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM.

 

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

VEM HAR NAMNSDAG ?

 

Klicka på bilden så ser du Vem som har Namnsdag.

 

MINA AVSVALNINGSGALLER.

 

HÄR KAN DU KÖPA AVSVALNINGSGALLERNA SOM JAG ANVÄNDER. KLICKA PÅ BILDEN.

 

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

Don't Say Goodbye

 

Klicka på bilden ♥

 

Precious Child - Gone To o Soon.

 

EN UNDERBAR LÅT.

Klicka på bilden.

 

MAMMA.

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

A STAR IS BORN.

 

KLICKA PÅ LÄNKEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

MAMA - IL DIVO

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

EVA CASSIDY

 

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER NI TILL EN UNDERBAR SÅNGERSKA.

 

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Arkiv

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Flaggor

Flag Counter

Skapa flashcards