Mitt Nya Liv

Direktlänk till inlägg 2 januari 2018

Därför ska du inte skuldbelägga människor med övervikt.

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 2 jan 20:15


 

 

 

Att säga åt en människa som lider av övervikt eller fetma att äta mindre och röra sig mer fungerar inte. Det menar en av Sveriges främsta fetmaforskare.

– Om vi fortsätter med mantrat spring mer, ät mindre kan vi inte förvänta oss att det kommer att hända speciellt mycket, säger fetmaforskaren Erik Hemmingsson som arbetar på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

Självklart kan vi inte bortse från att vi får i oss för många kalorier och är för stillasittande, men biologin kring detta är komplex, säger Erik Hemmingsson.

– Många kan slarva ganska rejält utan att gå upp i vikt medan andra som kämpar hårt med sin livsstil ändå går upp i vikt.

Miljön jobbar emot oss

Det finns fortfarande en utbredd uppfattning om att överviktiga eller feta människor får skylla sig själva. Stämmer det?

– Det är inte en hållbar inställning och även om individer absolut har ett eget ansvar, lever vi i dag i en miljö som uppmanar till ohälsosamma val och därmed övervikt och ohälsa.

Är då rådet att äta mindre och röra sig mer värdelöst?

– Det har i alla fall inte fungerat hittills.

Kroppen krigar för att återta vikten

Erik Hemmingsson lyfter fram tre faktorer som bidrar till att det är svårt att gå ner i vikt och framförallt att behålla viktnedgången över tid – en bedrift ytterst få faktiskt lyckas med.

1. När du försöker gå ner i vikt kommer kroppen att försvara sina kilon eftersom den skyddar sig mot svält. Det innebär bland annat att du inte kommer att bränna lika många kalorier. Varken i vila eller när du är fysiskt aktiv. Kroppen drar helt enkelt i nödbromsen.

2. Aptiten ökar! Hungerhormonet ghrelin reglerar vår aptit och när du gå ner i vikt stiger ghrelin-nivåerna och signalerar till kroppen att börja äta för att ta tillbaka den förlorade vikten. Studier har till exempel visat att människors aptit ökar proportionerligt med viktnedgången, vilket i sin tur leder till att de behöver äta fler kalorier för att bli mätta, något som bromsar in viktnedgången.

3. Ohälsosamma vanor som orsakat viktökningen är väldigt svåra att göra sig av med när de väl etablerats. Extra svårt är det om man lever i en miljö med konstant tillgång på billig, energität och näringsfattig mat. Och ju oftare vi tvingas använda vår självkontroll, desto större risk löper vi att göra ohälsosamma val.

 

 

Vår miljö har stor påverkan på vad och hur mycket vi äter. Varje dag gör vi runt 200 mer eller mindre medvetna ”matval”. Foto: TT

 

Nästan ingen lyckas över tid

Självklart kan vissa individer åstadkomma en imponerande viktnedgång och i teorin är det enkelt: Allt som krävs är ett energiunderskott – att du gör av med mer än du stoppar i dig.

Men i befolkningen i stort är det ändå få som lyckas och för dem som väl gör det handlar det tyvärr ofta om korta perioder.

Den bistra sanningen är att oavsett vilken diet du svär trohet till så går de flesta tillbaka till sin startvikt, eller en vikt som är högre än den man började sin viktresa ifrån. Om man tittar på en tidshorisont mellan 2 till 5 år lyckas inte mer än max 5 procent att behålla sin viktnedgång.

För den absoluta majoriteten av oss kommer alltså inte viljestyrka i sig vara nog för att besegra suget efter ohälsosam mat.

Ämnesomsättningen svår att besegra

En intressant studie som tydligt illustrerar just hur svårt det kan vara att hålla en viktnedgång över tid är den så kallade ”Biggest loser”-studien, där man följde upp hur det hade gått för deltagarna i den amerikanska dokusåpan där människor tävlar om att gå ner mest i vikt på kort tid.

Och resultaten var nedslående:

Efter sex år hade alla utom en av de 14 deltagarna gått upp nästan all vikt de tappat.

Under programmet gick deltagarna i genomsnitt ner 40 procent i vikt och av detta återstod i genomsnitt sedan 12 procents viktnedgång. Fyra av deltagarna vägde dessutom mer än när tävlingen började och en vägde lika mycket.

En ledtråd till varför det blev så här kan vi hitta i deltagarnas ämnesomsättning, som hade sjunkit i takt med att deras kilon rasade.  

Sex år efter att tävlingen avslutades hade ämnesomsättningen i vila sjunkit med i genomsnitt 27 procent, drygt 700 kalorier per dag.

Deltagarna hade startat ett krig mot kroppens överlevnadsmekanismer och det är ett krig som människor nästan alltid förlorar. Till och med de som är extremt motiverade att gå ner i vikt, som de tävlande i ”Biggest loser” var.

 

 

Danny Cahill vann säsong 8 av Biggest loser i USA. Han gick ner från 195 till 86 kilo under tävlingen. Men sex år senare vägde han 134 kilo och brände dessutom 800 kalorier färre per dag. Foto: NBC

 

Det är alltså långt ifrån enkelt.

Lägg där till faktorer som stress, sömn, psykisk ohälsa, reklamens påverkan och dina gener, som alla kan ha stor påverkan på hur lätt eller svårt det är att gå ner i vikt. Vi vet till exempel att stress gör det svårare att stå emot snabba belöningar samt att sömnbrist stimulerar till överätande.

Men trots att vi i dag vet allt det här och trots att många får problem redan som barn – vilket gör det än svårare att få kontroll över sin vikt som vuxen – är det välkänt att människor med övervikt eller fetmdiskrimineras i allt från vården till arbetslivet.

– Så är det och övervikt förknippas dessutom fortfarande med en rad negativa fördomar, som att överviktiga människor är dumma, lata och slarviga. Det är väldigt hårda omdömen om en grupp människor de flesta inte alls känner, säger Erik Hemmingsson.

Lösningarna då?

Man kan lätt känna sig lite uppgiven över det faktum att det här med viktkontroll är så komplicerat, men samma slutsats kan också vara till nytta både för ett samhälle som vill förebygga ohälsa samt för människor som kämpar med sin vikt.

– Det som är till vår fördel är att vi, till skillnad från USA som på sätt och viss uppfann fetmaepidemin och den västerländska livsstilen, vet vad som väntar om vi inte agerar. Jag tror att vi kommer att vara smarta så vi inte behöver hamna där.

Erik Hemmingsson lyfter också fram att det kan vara befriande att som överviktig inse att det inte bara handlar om kalorierna. Att det finns andra saker som spelar in och som man kan jobba med som individ. Till exempel att försöka förstå varför man äter när man är stressad.

– Det är också viktigt att betona att även om fetma är svårbehandlad kan man lyckas. Och även om man är överviktig kan man göra otroligt mycket för sin hälsa om man har sund livsstil. Det är ofta sämre att vara smal och otränad än överviktig och tränad. Om du äter sunt så kommer det att ge stora hälsoeffekter oberoende av vikten.

”Oavsett vikt – oerhört viktigt med motion”

Det kan alltså vara en idé att inte ha allt för stort fokus på vikten och istället koncentrera sig på att skapa förutsättningar för en sundare livsstil – och här kommer träning och rörelse in i bilden. 

– Att röra sig regelbundet är möjligtvis det absolut bästa man någonsin kan göra för sin egen hälsa. Oavsett vad du äter kan du göra otroligt mycket för hälsan om du motionerar regelbundet, säger Erik Hemmingsson.

 

 

Träning påverkar dina stressnivåer positivt, vilket i sin tur gör det lättare att kontrollera din vikt. Foto: TT


Kopplingen mellan fysisk aktivitet och vikt är som sagt inte superstark, men den är inte heller obetydlig. Speciellt när det kommer till att hålla en vikt över tid. Och att styrketräna samtidigt som man går ner i vikt är också bra eftersom man vill behålla så mycket muskler som möjligt.

– Vi är alldeles för stillasittande i dag och speciellt för barn är mer rörelse en extremt viktig strategi för att förebygga ohälsa.

De senaste åren har man också förstått allt mer om hur positiv påverkan fysisk aktivitet har på vår hjärna – hur den kraftigt kan påverka din stresstålighet och ditt psykiska välbefinnande, vilket i sin tur kommer att göra det långt lättare att hålla sig till en hälsosam livsstil.

FAKTA: ÖVERVIKT OCH FETMA, VAD ÄR SKILLNADEN?

  • Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma räknas ut med hjälp av BMI. Generellt kan man säga att gränsen för övervikt går vid BMI 25 och för fetma vid 30.
  • Helt friska och muskulösa personer kan dock ha ett BMI över både 25 och 30 utan att betraktas som överviktiga eller feta.
  • BMI tar dock ingen hänsyn till var på kroppen fettet sitter. Därför kan man också använda sig av midjemått för att bedöma eventuella hälsorisker.
  • Bukfetma definieras som ett midjemått över 88 centimeter hos kvinnor. För män går gränsen vid 102 centimeter.
  • Att beräkna BMI för barn och unga görs på ett annat sätt än för vuxna, mer om det kan du läsa här.

Källa: 1177

 
ANNONS
 
Krister

Krister

Tisdag 2 jan 23:41

Hej Anneli. Jag gick ner över 20kg på LCHF och reverserade min typ 2 diabetes. Jag räknar inte kalorier men däremot kolhydrater och socker som är orsaken till övervikt. Det krävs en livsstilsförändring för att lyckas. Jag gick heller inte ner i vikt med träning.

http://boosta.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

Onsdag 10 jan 02:19

Hej, det är ju jättebra. Vad duktig du är. Kolhydrater o socker är rena giftet så det ska man passa sig för. Jag ska börja räkna mina kalorier igen o verkligen försöka hålla mig till dom för jag behöver gå ner mycket i vikt.
Det är ingetförstundengrej utan man måste ha det så livet ut.

Träning o kost gjorde susen.

 
wiper

wiper

Onsdag 3 jan 11:51

Du har så rätt för det är ingen idé att skuldbelägga folk. En del tänker inte på vad dom vräker ur sig. Jag blev överviktig när jag blev utbränd och fick min nackskada. Innan var jag jättesmal och sen fick jag problem med sköldkörteln och kunde inte gå ner men nu när jag kan så är jag motiverad men det får gå i långsam takt. Stress är som du skriver också en faktor och sömnproblem.

Jag har 20 kg till normalvikt men har vägt 56 kg för det mesta. Ser att du gått ner 48 kg vilken bragd. Jag undviker vågar utan använder mig av måttband istället. Sen ser man på kläderna när dom börjar bli lite stora. Som du skriver så är vi för stillasittande och det ser jag själv för jag blir sittande vid datorn alldeles för långa stunder.

Tack för ett informativt inlägg och länkar

God fortsättning på 2018
Kram
Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

Onsdag 10 jan 02:22

Jo jag måste ha en våg, det är det jag går efter o sen känner jag ju på kläderna att dom blir stora, men när jag tittar i spegeln så ser dom inte stora ut ,, dom ser mer lagom ut.. Men mamma tjatar på mig o säger att det ser hemskt ut för dom är förstora o så kan jag inte ha.. Så ibland får jag köpa en ny topp =)

Ja jag gick ner så mycket men jag fick kämpa som tusan,, sen gick jag upp igen. Jag fick ingen hjälp när jag behövde dom så allt gick åt skogen o nu sitter jag här med vikten igen. Måste kämpa vidare.

God fortsättning kram ♥

 
skogsnuvan

skogsnuvan

Torsdag 4 jan 19:04

Visst är det märkligt och svårt att gå ner i vikt och rätt som det är så kan man gå ner massor i vikt på kort tid. Jag fick harpest och blev väldigt sjuk för några år sedan och gick ner tio kilo på två veckor. Visserligen gick jag upp två igen men sedan dess har jag vägt 8 kilo mindre. Banta vet jag inte vad det är för det skulle jag nog inte klaga men visst är det konstigt att kilon kan rasa av en så fort.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Anneli Gustavsson

Onsdag 10 jan 02:26

Oj, det var ju inget trevligt. Hoppas att du inte känner av det nu efter dessa år.

Det är ganska svårt att gå ner i vikt, det svåra är att hålla det man har gått ner.. Att banta är livsfarligt för man går alltid upp mer än man vägde från början.

Det måste bli en livsstil ,,, o det ska jag snart hoppa på igen.. Usch vad trist.

 
wiper

wiper

Tisdag 9 jan 15:44

Jag har försökt att kommentera hos dig men det verkar inte komma in. Du har helt rätt i att man skall inte skuldbelägga folk med övervikt. Jag har 20 kg övervikt till normalvikt men brukar väga mellan 56-63 kg men gick upp i och med en utbrändhet. Jag har fått höra många gånger att du som var så fin och nu är så knubbig. Så skulle jag aldrig kunna säga till nån. Det går inte att bli tvingad till att gå ner utan man måste ha viljan och motivationen själv. Som du skriver så sitter vi ju mer vid datorer nu i flera timmar. En del hela dagarna och det är ju inte bra.

Jag tror inte på program som biggest Loser för dom verkar gå upp igen i vikt. Sen är det farligt att köra igång så hårt på en gång.

Tack för ett givande inlägg

Ha en skön tisdag
Hälsning
Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

Onsdag 10 jan 02:23

Jo vännen, jag har svarat dig nu. Det är nåt galet med mina kommentarer, jag ser dom inte. Jag går ofta in o kolla, har även skrivit till admin men får inget svar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 16 okt 00:04

I dag har vi legat på stranden i några timmar innan molnen kom. Här varit ute o ätit på Oscar, pil pil , räkor till huvudrätt o citronmousse till efterrätt det var så gott. Efter maten tog vi en taxi hem för det regnade jättemycket. Ligger i ...

Av Anneli Gustavsson - Måndag 15 okt 00:57

Vilken underbar dag vi har haft. Mamma slungade håret på mig det blev bra. Det var inget solaväder så vi har tagit det lugnt. Vi gick till min älskade restaurant o där visste Lynn precis vad jag skulle äta. Jag kramade om både Lynn o Danny. Han sk...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 14 okt 00:35

Vilken lång dag det har varit. Jag har inte sovit sen torsdags natt så nu är jag helt slut o värken bränner i hela kroppen på mig. Vi tog bussen från stan kl 04,35. Ja ok den var ca 30 min sen . ..Sen var det inte utsatt var vi skulle gå på bussen...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 14 okt 00:30

Vilken lång dag det har varit. Jag har inte sovit sen torsdags natt så nu är jag helt slut o värken bränner i hela kroppen på mig. Vi tog bussen från stan kl 04,35. Ja ok den var ca 30 min sen . ..Sen var det inte utsatt var vi skulle gå på bussen...

Av Anneli Gustavsson - Lördag 13 okt 03:15

Älskade vänner. I snart 1 år har jag planerat en sak... Jag ska resa till Spanien,, Fuengirola tidigt i morgon bitti..   Ni ska bara veta hur svårt det har varit att hålla det hemligt =) Sista veckorna har varit jobbiga pga att j...

Translation In Your Language

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


Annelis insamling till Barncancerfonden

Insamlingen är klar, jag fick in 4.155 kr. Jag är så tacksam för ert bidrag. Kommer att starta en snart igen ♥ 

    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Instagram

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

Bloglovin

Blogkeen

Mitt Nya Liv

SMSAKÄMPA 1976 till 72900 SÅ SKÄNKER NI 50 kr

COPYRIGHT BY ME !

       

booked.net

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Besöksstatistik

Besöks Statistik

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

IN THE ARMS OF AN ANGEL

Don't Say Goodbye

Fråga mig

29 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Spåra IP-Adresser

Arkiv

WEBDESIGN

Free counters!

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

COLOURPICTURE

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Besökare


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se