Direktlänk till inlägg 30 juni 2016
Har du ett kylskåp utan ventilerad kylning är det stor risk för att temperaturen varierar från hylla till hylla i kylskåpet. Och det påverkar i sin tur matens hållbarhet, beroende på var i kylskåpet du placerar de olika matvarorna. Men även om du har ventilerad kylning i ditt kylskåp kan det betala sig att tänka lite strategiskt.
Oavsett om vi bor ensamma eller om vårt hushåll består av flera vuxna och barn, slänger många av oss ut en hel del mat under veckans gång. De flesta är dock eniga i att vi ska bli bättre på att ta hand om våra matvaror och stoppa matspillet. Men en viss del av spillet beror på att våra matvaror blir för gamla. Grädden blir sur innan allt använts och grönsakerna ser ganska snabbt mindre inbjudande ut. What to do?
Ventilerad kylning betyder i övrigt att det är en ventilator som fördelar den kyliga luften i kylskåpet så att temperaturen är jämn i hela kylrummet.
Har du ett kylskåp utan ventilerad kylning är temperaturen högre på de översta hyllor och lägre ju längre ner i kylskåpet du kommer. Många av oss har frukt och grönsakslådorna ganska långt nere i kylskåpet, om inte allra längst ned. Men de skulle faktiskt må bättre av att komma lite längre upp. Placerar du t.ex lådorna i ögonhöjd får de inte bara en bättra anpassad temperatur - sannolikheten för att ni faktiskt kommer använder grönsakerna i matlagningen ökar också. Likaså lusten till att ta ett äpple i stället för något annat osunt när varghungern sätter in. Du bör också uppbevara smör och ost på de översta hyllorna då det egentligen är för kallt för dem i botten.
De nedersta hyllorna är den kallaste placeringen i kylskåpet och det är därför du bör placera mer temperaturkänsliga matvaror här. Kött, fisk, matrester,mjölk och ägg hör därför till på de nedersta hyllorna. Särskilt mjölk är det många av oss som förvarar i dörren. Men då dörren är det område i kylskåpet där temperaturen varierar mest, kan det löna sig att ändra på den vanan.
Grönsaker, rotfrukter och frukt fortsätter att leva efter att de skördats och plockats. Ibland känns det bara som om deras liv i kylskåpet är lite väl kort och mycket slängs ut innan det hunnit ätas. Men det finns sätt att förlänga livslängden på frukt och grönt och därmed förhoppningsvis också hinna äta mer av dem och slänga ut mindre.
Hållbarheten på frukt och grönt påverkas av temperatur, luftfuktighet och ljus. Ingen av dem kräver väl någon större förklaring, men det kan vara bra att veta ungefär vilken temperatur, hur hög luftfuktighet de olika grönsakerna trivs bäst i och det faktum att mörker och rätt förhållanden får de skördade läckerheterna att sova.
På websidan spisa.nu finner du bra råd och information om hur de olika frukt och grönt ska förvaras.
De allra flesta grönsaker trivs bäst i en luftfuktighet mellan 90-95%. Men det finns dock några undantag. Tomater möglar bla. lätt om luftfuktigheten är för hög, likaså ruttnar morötter och lök som istället föredrar en luftfuktighet på omkring 85%. Det är också därför du med fördel ska förvara det gröna och sunda i grönsakslådan, då den håller på luftfuktigheten.
Bortsätt från tipsen på placering av matvaror ovan, finns det numera smarta hjälpmedel i många moderna kylskåp. Siemens har t.ex en låda i många av sina kylskåp som de kallar för HydroFresh-lådan och en annan variant de kallar CrisperBox. Båda är speciellt framtagna för att förlänga hållbarheten hos just frukt och grönsaker. Det smarta med en sådan låda är att det också är möjligt att justera på luftfuktig-heten.
Sist men inte minst är det värt att nämna att du helst ska förvara rotsaker och grönsaker skilt från varandra då jordbakterier annars kan smit-ta grönsakerna. Och äter ni mycket äpplen i er familj kan det betala sig att förvara dem åt-skilda. Äpplen är nämligen den frukt som inne-håller mest Etylen - en gas som äpplen naturligt avger när de mognar och som gör att andra matvaror blir dåliga snabbare.
Häromdagen när jag satt vid köksbordet och drack mitt morgonkaffe började jag tänka på hur mycket vi egentligen slänger. Det hela började när jag skulle rensa mitt förråd och hittade gamla saker som jag inte använder längre. En trasig lampa, en g...
Önskar Du ett samarbete med mig så kan du skriva till mig antingen här på bloggen eller på min mejl.
anneliprivat@hotmail.com
❤❤❤
Så här färgrann var min mage efter min GBP
Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.
Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår.
Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter.
Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
|||
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|