Mitt Nya Liv

Direktlänk till inlägg 6 december 2019

För dem som inte förstår fibromyalgi..

Av Anneli Gustavsson - 6 december 2019 19:45Vad du behöver veta om fibromyalgi:

 

Fibromyalgi är inte en ny sjukdom. 1815 beskrev en kirurg vid University of Edinburgh, William Balfour, fibromyalgi. Med tiden har det beskrivits kronisk artrit, myalgia eller fibrosit. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi inte en känd orsak, men de är en grupp tecken och symtom som tyvärr finns för patienten samtidigt. Reumatoid artrit och lupus är också syndrom.

 

De flesta av symtomen och känslomässiga problem förknippade med fibromyalgi är inte av psykologiskt ursprung.

 

Detta är inte en störning där “allt är i ditt sinne”. 1987 erkände American Medical Association fibromyalgi som ett verkligt fysiskt tillstånd och en viktig orsak till funktionshinder.

 

Fibromyalgi kan vara avaktiverande och deprimerande och störa enklare dagliga aktiviteter.

 

-Vad skulle du veta om mig;

 

1. Min smärta  – Min smärta är inte din smärta. Det orsakas inte av inflammation. Att ta din artritmedicin hjälper mig inte. Jag kan inte arbeta eftersom min kropp inte motstår. Det är inte smärta som bara finns kvar i en del av kroppen. Idag är det på min axel, men imorgon kan det vara på en fot, eller kanske är det borta. Min smärta orsakas av signaler som når fel i min hjärna, eventuellt på grund av sömnstörningar. Detta är inte särskilt väl förstått, men det är verkligt.

 

2. Min trötthet:  -inte bara känner jag mig väldigt trött. Jag är väldigt utmattad. Jag vill delta i fysiska aktiviteter, men jag kan inte. Vänligen inte ta det personligen. Om du såg mig handla igår, men idag kan jag inte hjälpa till att städa trädgården, det är inte för att jag inte vill. Jag betalar priset för att stressa mina muskler utöver deras kapacitet.

 

3. Mina koncentrationsfrågor. Alla vi som lider av fibromyalgi kallar dessa problem “fibro-mist”. Jag kanske inte kommer ihåg ditt namn, men jag kommer ihåg ditt ansikte. Du kommer kanske inte ihåg vad jag lovade att göra åt dig, även om du hade sagt till mig några sekunder innanMitt problem har inget med ålder att göra, men det kan vara relaterat till sömnstörningar. Jag har inget selektivt minne. Vissa dagar har jag till och med inget kortvarigt minne.

 

4. Min klumpighet: om jag står upp eller springer efter publiken jagar jag inte efter dig. Jag har ingen kontroll över mina muskler att göra det. Om du står bakom mig på en stege, var vänlig tålmodig. Dessa dagar tar jag livet och varje steg åt gången.

 

5. Min känslighet – jag kan inte stanna här! Detta kan bero på vissa faktorer, till exempel starkt ljus, mycket högt eller lågt brus. Fibromyalgi har kallats “störningen som förvärrar allt”.

 

6. Min intolerans: Jag tål inte värme eller fukt. Om jag är en man, svettas jag rikligt. Om jag också är en kvinna. Och bli inte förvånad om jag går ur kontroll när det är kallt. Jag tolererar inte heller förkylningen. Min interna termostat är trasig och ingen vet hur man fixar den.

 

7. Mitt depression: Ja, det finns dagar då jag föredrar att stanna i sängen, hemma eller dö. Svår smärta är obeveklig och kan orsaka depression. Ditt uppriktiga intresse och förståelse kan få mig ur avgrunden.

 

8. Min stress – Min kropp kan inte hantera stress bra. Om jag måste sluta arbeta, jobba deltid eller delegera mitt ansvar hemma är det inte för att jag är lat. Daglig stress kan förvärra mina symtom och inaktivera mig helt.

 

9. Min vikt: Jag kan vara överviktig eller tunn. Hur som helst, det har inte varit mitt val. Min kropp är inte din kropp Min aptit påverkas och ingen vet hur man fixar den.

 

10. Mitt behov av terapi: Om jag behöver en daglig massage, avundas inte av mig. Min massage är inte din massage. Tänk på vad en massage i min kropp kan göra om smärtan i ett ben förra veckan, nu känner jag det över hela kroppen. Massagen kan vara mycket smärtsam; men jag behöver det. Massage regelbundet kan hjälpa, åtminstone ett tag.

 

11. Mina goda dagar – Om du ser mig le och jobba normalt, antar inte att jag har det bra. Jag lider av kronisk smärta och trötthet som inte har något botemedel. Jag kan ha min god morgon, veckor eller till och med månader. Det är faktiskt god morgon som gör att jag kan gå vidare.

 

12. Min individualitet: även de som lider av fibromyalgi är inte samma sak. Det betyder att jag inte kan ha alla de symptom som nämns. Jag kan ha migrän, smärta i höfterna, axlarna eller knäna, men jag har inte exakt samma smärta som någon med denna störning.
Jag hoppas att det här hjälper dig att förstå mig, men om du fortfarande tvivlar på min smärta, din bokhandel, ditt bibliotek eller Internet, har de bra böcker och artiklar om fibromyalgi.

 

 

Författarens anmärkning:

 

Detta brev är baserat på samtal med kvinnor och män med fibromyalgi över hela världen. Detta representerar inte någon av de 10 miljoner människor med fibromyalgi i världen, men det kan hjälpa friska människor att förstå hur förödande detta tillstånd kan vara. Snälla ta inte smärtan från dessa människor. Du vill inte spendera en dag i deras skor eller på deras kroppar. Fibromyalgi är inte något vi väljer att ha, men om vi gör det måste vi nå en punkt där vi accepterar villkoret som en del av våra liv.

 

 

 
ANNONS
 
Ms. W

Ms. W

7 december 2019 10:52

Måste vara fruktansvärt att ha värk, men av erfarenhet vet jag att det kan finnas mycket oförståelse, intolerans och fördomar överlag. "Allt som inte syns" och att vissa tror att man "bara vill ha uppmärksamhet".......

http://mywordsandimages.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

7 december 2019 13:21

Ja jag vill då inte ha uppmärksamhet pga smärtor det kan jag lova.. Det finns andra sätt att få uppmärksamhet på i såna fall, det är ju inte klokt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anneli Gustavsson - Torsdag 23 jan 18:00

  Vaknade i morse igen med ont i halsen o huvudet. Trodde igår att det var för att jag snarkar så hårt för det gör jag =) Men jag har fortfarande ont idag så jag är väl lite förkyld då..   Har inte gjort mycket mer än att laga en kycklingfilé g...

Av Anneli Gustavsson - Torsdag 23 jan 10:15


    Idag är rökning ofta ansedd som lite tabu, och de den gemensamma bilden av det är att det är väldigt skadligt för hälsan. Och att barn röker cigaretter är helt otänkbart för många, men lilla Rapi är tobaksrökare redan vid två års ålder, och...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 22 jan 19:54

  Innan färdtjänsten kom idag ringde M till mig så vi hann prata en liten stund, det var skönt det då slapp jag tänka på det jag skulle göra.   Det var en tant som redan satt i bilen o sen åkte vi o hämtade Rohde.. Det var lite jobbigt att både...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 22 jan 12:11


  Natten har varit ganska bra, har bara varit uppe 1 gång o det är toppen ... Nu har jag fixat till mig o väntar bara på att tiden ska gå så jag får det överstökat....    Jag har slarvat ända sen 2008 o jag kommer aldrig mer göra det för nu är ...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 22 jan 10:00


klicka på bilden så kommer du till sidan   Ansökte om förnamn på dottern – fick avslag. Helena och hennes man ville att ”Fisen” skulle bli mer än ett smeknamn på dottern. Men Skatteverket satte ned foten.   När Helena, 3...

Translation In Your Language

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Instagram

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

Bloglovin

Blogkeen

Mitt Nya Liv

COPYRIGHT BY ME !

       

booked.net

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Besöksstatistik

Besöks Statistik

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

IN THE ARMS OF AN ANGEL

Don't Say Goodbye

Fråga mig

34 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Spåra IP-Adresser

Arkiv

WEBDESIGN

Free counters!

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

COLOURPICTURE

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Besökare


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se