Mitt Nya Liv

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2019

10 OVÄNTADE SYMPTOM VID FIBROMYALGI !

Av Anneli Gustavsson - 1 augusti 2019 13:19


 

Fibromyalgi kännetecknas oftast av smärta och trötthet – men det finns fler symptom den drabbade kan uppleva. Här är 10 av dem.

 

Det finns i dag omfattande vetenskapligt stöd för att fibromyalgi är en sjukdom. Diagnosen är accepterad av världshälsoorganisationen WHO och Socialstyrelsen.

Vanliga symtom är smärta och svår trötthet. Fibromyalgipatienter har också förhöjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgsvätskan, visar forskning som smärtläkaren Diana Kadetoff har gjort.

Fibromyalgi beror på en störning i det centrala nervsystemet som gör att hjärnan överreagerar på kroppens smärtsignaler. Infektioner, fysiska skador och långvarig psykisk belastning kan utlösa sjukdomen. Men ibland hittar man ingen orsak.

Diagnosen ställs med hjälp av fastställda kriterier: Patienten ska ha haft utbredd smärta i mer än tre månader på minst 11 av 18 särskilda smärtpunkter.

Fibromyalgi är ingen psykisk sjukdom. Men stresskänslighet, nedstämdhet, depression och ångest kan vara en följd av den.

Här är 10 lite mer ovanliga symptom som kan vara fibromyalgi.

 


Bröstsmärtor

Att uppleva smärtor i bröstet kan vara oroande, eftersom det också kan vara tecken på andra, allvarligare sjukdomar. Därför ska du alltid uppsöka läkare om du känner av smärtor i bröstet, även om du vet med dig att du har fibromyalgi och det mycket väl beror på det.

 

Ett annat vanligt symptom vid ”fibro” är andfåddhet. Övningar som mjuka rörelser, djupandning och massage kan lindra båda dessa symptom.

Hudproblem

Torr hud och utslag är inte typiska symptom för fibromyalgiker, men för vissa är det otroligt påfrestande. Då får de torra och kliande utslag och hjärnan förstärker smärtsignalerna. Det enda sättet att mjuka upp och lindra hudproblemen är att smörja med hudkräm.

Pirrande händer och fötter

Att det börjar pirra i händer och fötter – så kallad parestesi, är inte helt ovanligt vid fibromyalgi. Däremot kan det vara väldigt jobbigt då det är en obehaglig känsla och man kan känna att det är svårt att greppa saker och det kan kännas som att fötterna domnar bort.

Vila och massage kan hjälpa mot det här symptomen.


Ymniga svettningar

Att en person med fibromyalgi börjar svettas mycket kan vara ett resultat av att den del av hjärnan som reglerar svett inte fungerar som den ska. Problem med magkänslan samt att hjärnan har svårare att reglera kroppens temperatur.

Det bästa man kan göra mot det här är att försöka klä sig på ett sätt så att du kan ta av dig en tröja om det blir varmt.

Försämrad balans

Ett tecken på fibromyalgi är minskad muskelstyrka i benen. Det kan göra benen mindre stabila och ge en känsla av dålig balans. Det ihop med ”fibrodimma” – ett annat, vanligare, symptom vid fibromyalgi är det lätt att tappa balansen och ramla och känna sig desorienterad. Vid fibrodimma kan synen bli suddig och det kan uppstå ringande ljud i öronen.

 

Smärta vid beröring

En kram, klapp eller att lätt slå i armbågen kan göra så ont på en fibromyalgiker att hen måste vika sig dubbel av smärtan. I medicinska termer kallas det allodyni, eller i de värsta fallen hyperalgesi.

PMS from hell

Kroppen blir redan mer mottaglig för smärta när det är dags för menstruation – och med fibromyalgi blir det ännu värre. En drabbad kan ha mycket svårt att ha ett fungerande liv under dessa perioder, och smärtan kan vara svårbehandlad då nervsystemet redan är överbelastat med smärtsignaler under mensen.

 

Käkproblem och TMJ

Personer med fibromyalgi har lättare att få TMJ – Temporomandibular joint disorder – vilket är en smärta som strålar ut från käkleden och ansiktsmusklerna. Det kan leda till att man börjar gnissla tänderna och ge ökad känsla av smärta i nacke och svullnad i huvudet samt spasmer i ansiktet.

Kalla händer och fötter

I och med att fibromyalgiker ofta har svårt att reglera sin kroppstemperatur kan de ofta uppleva väldigt kalla händer och fötter. Kallt klimat ökar smärtan för drabbade, och därför är det viktigt att försöka kontrollera kroppstemperaturen så gott det går med kläder. Du kanske behöver använda vantar och tjocka sockor mitt i sommaren en regnig dag.

Restless legs

Tidigare forskning visar att upp till 33 procent av de som fått diagnosen fibromyalgi också upplever restless legs syndrom, eller Willis-Ekboms sjukdom som det egentligen heter. Det ger krypningar i benen framför allt nattetid. Det känns förstås extra mycket på någon som har fibromyalgi, vilket kan störa sömnen i hög grad. Och sömnbrist är en känd faktor bakom flera andra problem, bland annat utmattning.

 

 

Det finns hur många symptom som helst när man har fibromyalgi som tex;

 


1. Långvarig smärta


Utbredd och långvarig smärta är kanske det tydligaste tecknet på fibromyalgi. Många patienter med fibromyalgi har ont i kroppen konstant, medan smärtan för andra kan komma och gå i perioder. Smärtan känns främst i muskler, men även i leder. Det allra vanligaste är att smärtan sitter i nacke, axlar och den nedre delen av ryggen.


Det är vanligt att smärtan sprider sig till flera ställen i kroppen. Smärtan gör det svårt att klara av vardagliga saker som att springa, gå i trappor och lyfta tunga föremål.

För att kunna få diagnosen fibromyalgi ska du ha haft ont i minst tre månader.

2. Ökad smärtkänslighet

Det är vanligt för fibromyalgipatienter att ha en ökad smärtkänslighet, att du får ont av sådant som friska människor normalt inte får ont av. Det innebär att ett lätt tryck eller en vanlig muskelsammandragning blir smärtsam.

Den ökade smärtkänsligheten är tydligare vid fibromyalgi än vid andra sjukdomar som också innebär muskelsmärta.

3. Stelhet och domningar

Att vakna upp på morgonen och känna en stelhet i kroppen är vanligt hos personer med fibromyalgi. Det är inte heller ovanligt att man får en pirrande känsla i händer och fötter, så kallad parestesi, något som kan vara väldigt obehagligt. Man kan få problem med att greppa saker och en känsla av att fötterna domnar bort, utan att man har någon nervskada.

4. Extrem trötthet

Smärtan är inte bara en följeslagare dagtid, utan kan även i högsta grad påverka nattsömnen. Dålig sömn kan leda till ännu mer smärta och till ökad stress – något som i sin tur ofta resulterar i ännu sämre sömn.

Många med fibromyalgi drabbas även av så kallade restless legs, eller Willis-Ekboms sjukdom som det egentligen heter. Restless legs innebär att det känns som om det kryper eller pirrar i benen efter att ha suttit stilla länge, eller nattetid när det är dags att sova. Restless legs kan göra att man känner ett stort behov av att röra på sig, vilket kan försämra sömnen ytterligare.

Följden blir att många personer med fibromyalgi känner en extrem trötthet.

5. Minnes- och koncentrationssvårigheter

Många med fibromyalgi upplever svårigheter med minnet och koncentrationsförmågan. Den så kallade ”fibrodimman” kan bland annat göra det svårare att minnas detaljer och att ta till sig ny information. Man kan också få svårigheter att komma på rätt ord och att hålla reda på siffror.



Den långvariga smärta som kännetecknar sjukdomen, kan ta energi från annat och påverka den mentala kapaciteten, som minnet. En god sömn är en förutsättning för ett välfungerande långtidsminne, och den onormala trötthet som många lider av kan alltså påverka också detta.

Förvirring, oförmåga att urskilja olika färgtoner och att känna igen olika välbekanta omgivningar är andra symptom på ”fibrodimma”.

6. Oro och nedstämdhet

Tvärtemot vad läkarna tidigare trodde, har det visat sig att fibromyalgi inte är en psykisk sjukdom. Däremot kan den långvariga och intensiva smärtan, sömnproblemen och tröttheten leda till att fibromyalgiker drabbas av nedstämdhet och depression.

Symptom som oro, ängslan, rädsla och stress kan i sin tur förstärka övriga symptom, vilket innebär att det är lätt att fastna i en ond cirkel. Personer med fibromyalgi kan också drabbas av panikattacker, ångest och att man lättare faller i gråt.

7. Magproblem

Eftersom smärta är en tydlig stressfaktor, kan fibromyalgi också innebära att symptom som utlöses av stress blir en följd av sjukdomen. Magproblem, som magkramper och bäckensmärta, är ett sådant vanligt symptom.

Nästan hälften av dem som har diagnos­en fibromyalgi har också IBS (irritable bowel syndrome), och 32 procent av IBS-patienterna har också fibromyalgi. IBS kan innebära såväl upprepade diarréer, förstoppning som smärta och gasbildning.




Nu har jag nog skrivit lite av samma sak,, eller kopierat in här. Det finns mycket att läsa på nätet om fibro. Jag själv upplever att har man en gång fått diagnosen fibromyalgi så har man inga andra sjukdomar ,, som tex när jag fick ont i gallan o har gått med det i över 3 år.. Trodde att det var 2 år först men sen fick jag upp ett minne från fb där jag hade skrivit om samma värk.. Så mår ni dåligt o känner att det är nåt annat än "bara" fibrovärken ge inte upp utan sök tills någon lyssnar på er.

 

 

 

 

 

 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

4 augusti 2019 03:17

Fy sjutton säger jag bara

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Anneli Gustavsson

4 augusti 2019 16:16

Det är Hemskt o jag har sån värk nu igen.

 
ParabOle

ParabOle

4 augusti 2019 20:55

TAKK til deg!

Min kjære har (blant annet) fibromyalgi :/

http://www.parabole.bloggplatsen.se

Anneli Gustavsson

5 augusti 2019 20:35

Det var tråkigt att höra, hoppas att din käresta mår bra.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anneli Gustavsson - Torsdag 14 mars 20:54

  Jag är så glad,, ja jag kanske inte ska ta ut nåt i förskott.. Men,, jag undrar om inte läkaren tryckte till nåt i magen på mig i går för i dag är det bättre. Det var kanske nåt som kom i kläm med tanke på mitt navelbråck. Det är en sån lättnad...

Av Anneli Gustavsson - Fredag 8 mars 14:13

  Ja, i dag är det våran dag o det känns ju bra. Synd bara att inte mamma är hemma men hon o syrran har det bra i värmen. Dom kommer snart hem så dom får passa på att njuta.   Jag njuter oxo i dag för solen skiner för fullt. Har fått veckla per...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 28 feb 16:17


  Jag fick ju en tid till MR-röntgen pga att jag halkade 2 dagar innan julafton. Jag har fortfarande ont i ryggen o får inte med mig benen ordentligt. Jag har problem. Fredagen den 23e när jag reste mig från soffan så fick jag inte med mig vä benet...

Av Anneli Gustavsson - Måndag 26 feb 20:32

  Ja då var det ny vecka igen, nya oskrivna blad. Undra vad som fyller dessa blad den här veckan ? Måndagen fick väldigt fort så det var skönt. Jag o Neo sov länge i dag igen. Han är så trött på morgonen så jag får tjata på honom att vi ska gå ut...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 25 feb 23:45

När min pappa blev sjuk o inlagd på sjukhuset så jobbade jag där på Akuten, jag arbetstränade. Pappa har alltid kommit till mig ,,, ja lite då o då. Jag kan inte berätta allt men jag hade ingen bra kontakt med honom på många år. Han jobbade hela tide...

Translation

♥ NEOS BLOGG ♥

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL NEOS BLOGG.  

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


Fråga mig

46 besvarade frågor

COPYRIGHT BY ME !

       

SAMARBETE

 

Önskar Du ett samarbete med mig så kan du skriva till mig antingen här på bloggen eller på min mejl.

 

anneliprivat@hotmail.com

WEBDESIGN

    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ NEO PÅ INSTAGRAM

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM.

 

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

VEM HAR NAMNSDAG ?

 

Klicka på bilden så ser du Vem som har Namnsdag.

 

MINA AVSVALNINGSGALLER.

 

HÄR KAN DU KÖPA AVSVALNINGSGALLERNA SOM JAG ANVÄNDER. KLICKA PÅ BILDEN.

 

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

Don't Say Goodbye

 

Klicka på bilden ♥

 

Precious Child - Gone To o Soon.

 

EN UNDERBAR LÅT.

Klicka på bilden.

 

MAMMA.

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

A STAR IS BORN.

 

KLICKA PÅ LÄNKEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

MAMA - IL DIVO

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

EVA CASSIDY

 

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER NI TILL EN UNDERBAR SÅNGERSKA.

 

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Arkiv

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Flaggor

Flag Counter

Skapa flashcards