Mitt Nya Liv

Direktlänk till inlägg 13 juli 2018

Därför är fredagen den 13:e en otursdag .

Av Anneli Gustavsson - 13 juli 2018 13:27


Många oroar sig varje gång kalendern visar att det är fredagen den trettonde. Här är allt du behöver veta om den fruktade otursdagen.

 

Det är återigen fredag den trettonde. Den där otursdagen som alla är livrädda för. Men låt oss reda ut lite saker så kanske du kan lugna ner dig en smula. Eller inte....

 

 

Bild: W.J.Pilsak/Wikimedia

 

Känns det som att allt bara går skit? 

 

Varför är det en otursdag?

 

Givetvis tros det finnas en historisk anledning till att just fredagen den trettonde anses vara en dag där oturen härjar fritt. Men sanningen är att det egentligen handlar om två skilda saker: siffran 13 och dagen fredag. 

 

Talet 13 kan kopplas till bibeln eftersom lärjungarna som satt runt Jesus vid sista måltiden var vadå? Jo, tretton stycken. Och den som satt som nummer tretton var givetvis Judas som förrådde Jesus. Det slutar inte där. 

 

 

Wikimedia

 


Även inom nordisk mytologi finns en berättelse om guden Loke som var den 13:e gästen och lurade en annan asagud – nämligen Höder – att skjuta sin bror. Siffran har följt med oss i tron att den bär på otur.

 

Exempelvis finns det aldrig en trettonde våning på hotell.

 

När det kommer till varför dagen fredag har dålig rykte återvänder vi till bibeln och dagen då Jesus blev korsfäst. Spoiler = det var på långfredagen. 

 

Sen finns det fler teorier som kan kopplas till gamla folksagor så exakt varför vet vi inte. Det vi vet är att dagen anses föra med sig otur. 

 

Men varför kopplas de två sakerna ihop?

 

Troligtvis så skedde det så sent som på 1970-talet när Thomas L Lawson skrev boken "Friday, the Thirteenth".

Och sen kom ju filmserien med Jason som bar datumets namn med start år 1980 och där etsade sig fenomenet fast i allas hjärnor.

 

 

Paramount

 

 

Men går folk verkligen på det här?

 

Även om man säger att "det bara är skrock" så finns det faktiskt forskningsunderlag på att människor undviker att ta stora beslut på fredagen den trettonde.

 

Enligt National Geographic är det extremt ovanligt att köpa hus, att resa eller att investera i aktier på den dömda dagen.

 

Enligt historikern och samhällsvetaren Donald Dossey så förlorar handeln mellan 800 och 900 miljoner dollar varje gång datumet står i kalendern. 

En annan forskare, Jane Risen vid University of Chicago Booth School of Business, kom fram till att även folk som anser sig vidskepliga också påverkas av "otur".

 

Om man då sagt att "man absolut inte kommer hamna i en bilolycka" känner man att man måste skaka av sig den obehagliga känslan. Exempelvis försöker man då "göra sig av med oturen" genom ritualer som att knacka i bord eller spotta tre gånger.

 


Läskiga saker har faktiskt hänt

 


Kanske var det bara omständigheter men det har hänt riktigt obehagliga saker på just det här ökända otursdatumet. För att räkna upp några saker så började kryssningsfartyget Costa Concordia sjunka på datumet 2012 där över 30 personer omkom. 

 

 

Cezary Piwowarski/Wikimedia1989 skedde den näst största börskraschen genom tiderna, 1952 försvann ett svenskt militärplan som visade sig ha skjutits ner av Sovjetunionen och 1996 sköts Tupac Shakur till döds av ett förbikörande gäng i en bil. 

 

Samtidigt för det med sig något positivt

 

Även om folk av rädsla undviker att leva fullt ut så för det faktiskt med sig något positivt.

 

2008 koett statistikcenter i Nederländerna i en studie fram till att det sker färre trafikolyckor och färre brandolyckor på det här datumet.

 

Sker det ändå fler olyckor i Sverige?

 

Enligt svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sker inte fler olyckor i Sverige på fredagen den trettonde. Värst av alla datum i kombination med en fredag är faktiskt den sjätte. Överlag sker också fler olyckor på helger än på vardagar.

 

Så antagligen är faktumet att det är en otursdag väldigt överdrivet. Men samtidigt kanske det är bra att ta det lite chill?

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 17 sept 21:15

  Vilka underbara människor det finns som hjälper djuren som är i nöd. Det finns hur mycket som helst att se på youtube så jag hittade detta klippet. Jag grät när jag såg slutet, jag tänkte tillbaka på Teddy o hur jag saknar honom. Den glädjen som ...

Av Anneli Gustavsson - Tisdag 17 sept 14:01

  Det har varit en helvetesvecka nu med stora o djupa sprickor i mina fötter. Så fort en läker så ploppar det upp 2 eller 3 nya,,, i båda fötterna.. Jag har svårt att parera hur jag ska sätta ner fötterna så att det inte ska bli för stor belastning...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 15 sept 20:22

  Det är alltid roligt att prova nya recept som man får tips om. Men ibland är det ofta ganska komplicerade saker som tar mycket tid, vilket ofta leder till att man inte provar.   Det här är ett gammalt och aptitretande recept. Det visar hur du...

Av Anneli Gustavsson - Söndag 15 sept 00:01


      I alla år har jag fått höra att jag alltid är glad o positiv. Pratglad o älskar att umgås med människor.    Hur kan du som är så glad o ser så frisk ut ha så ont ? Det syns ju inte !   I början när jag blev sjuk, fick muskelvärk ...

Av Anneli Gustavsson - Onsdag 11 sept 21:45

  Sitter o lyssnar lite på youtube o lyssnade på dom här.. Det finns ju hur mycket bra musik som helst där. Love Life,, ja man ska verkligen älska livet men ibland kan det vara svårt men man får göra så gott man kan.   Om det inte funkar så ...

Translation In Your Language

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

Instagram

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

Bloglovin

Blogkeen

Mitt Nya Liv

COPYRIGHT BY ME !

       

booked.net

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Besöksstatistik

Besöks Statistik

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

IN THE ARMS OF AN ANGEL

Don't Say Goodbye

Fråga mig

34 besvarade frågor

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Spåra IP-Adresser

Arkiv

WEBDESIGN

Free counters!

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

COLOURPICTURE

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Besökare


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se