Mitt Nya Liv

Alla inlägg under januari 2018

Av Anneli Gustavsson - 10 januari 2018 01:45


Detta var en intressant läsning, missa den inte.



 


Fibromyalgi erkändes som en sjukdom av Världshälsoorganisationen (WHO) 1992. Idag drabbar fibromyalgi 4% av världens befolkning, och nästan 90% är kvinnor.


Den är känd som den ”osynliga sjukdomen” eftersom den påverkar all mjukvävnad i det muskuloskeletala systemet och inte kan diagnostiseras genom medicinska tester. Fibromyalgi kan inte ses. Den lämnar inga märken på huden och producerar inte sår som andra kan se och identifiera. Det är en ensam, desperat sjukdom.

 

Att lida av fibromyalgi är väldigt svårt: jag vet inte hur jag kommer vakna idag, om jag kommer kunna röra mig, om jag kommer kunna skratta eller om jag bara kommer vilja gråta Vad jag gör nu är att jag inte låtsas: jag lider av en kronisk sjukdom.

 

I skrivande stund är etiologin hos denna sjukdom fortfarande okänd. Men vad vi vet är att fler personer diagnostiseras varje år. Sjukdomen förtjänar därför all global uppmärksamhet den kan få, vilket skulle inkludera relevansen hos dess biopsykosociala effekt.


Så idag vill vi ge dig några grundläggande riktlinjer, så att du kan konfrontera sjukdomen med styrka. Du kan nämligen göra mycket för att förbättra din livskvalitet.

 

 

 


Fibromyalgi: den verkliga sjukdomen som inte kan ses


När människor inte kan komma upp ur sängen på grund av att de känner ”brännande nålar” som får deras leder att göra ont så fejkar de inte och försöker inte hitta en ursäkt för att slippa gå till jobbet. Personer som lider av fibromyalgi vet att omgivningen har svårt att förstå. Det resulterar i en känsla av att vara osynlig i en värld som endast tror på vad den kan se.

 


Det huvudsakliga problemet med FM (fibromyalgi) är kontroversen över huruvida dess källa är psykologisk eller organisk. Dessa är de huvudsakliga slutsatserna som experter har antytt:


Möjlig källa för fibromyalgi

Det är nödvändigt att först klargöra att det inte finns några medicinska bevis som kopplar fibromyalgi med psykisk sjukdom.

 

Vissa författare nämner dock att runt 47% av patienterna lider av ångest, men vi måste komma ihåg att denna psykologiska dimension kan vara ens eget svar på smärtan från själva sjukdomen.

 

Enligt en studie som publicerades i tidskriften Arthritis & Rheumatology så upplever personer med fibromyalgi ökad känslighet för vardagliga sinnesstimulanser.

 

Med hjälp av magnetröntgen har forskare upptäckt att regioner av hjärnan som är involverade med sinnena lider högre överstimulans än vanligt när de utsätts för visuell, taktil, doftmässig eller ljudmässig stimulans.

 

Personer med fibromyalgi har en större mängd blodkärl i sina sensoriska nervtrådar så alla stimulanser eller förändringar i temperatur resulterar i allvarlig smärta.

 

 

 


Något att ha i åtanke är att alla känslomässiga faktorer kommer öka känslan av smärta i dessa nervtrådar. En stressig situation kommer resultera i överstimulans och smärta. I sin tur kommer känslan av smärta och kronisk trötthet att kasta ned personen i hjälplöshet och till och med depression.



Därför faller vi in i en ond cirkel där en sjukdom av organisk källa förstärks av den psykologiska faktorn. Därför är det värt att fokusera på den känslomässiga dimensionen för att dämpa eller åtminstone ”kontrollera” den etiologiska källan.

 

Därför faller vi in i en ond cirkel där en sjukdom av organisk källa förstärks av den psykologiska faktorn. Därför är det värt att fokusera på den känslomässiga dimensionen för att dämpa eller åtminstone ”kontrollera” den etiologiska källan.

 

 


7 myter om depression du inte kände till

 


Depression är en sjukdom som drabbar många människor i världen. Trots att det är en relativt vanlig åkomma i den moderna världen så finns det fortfarande vissa myter om depression… Läs mer»

 

Psykologiska strategier för att hantera fibromyalgi

Kronisk smärta är en del av vår sociala verklighet, där fibromyalgi är ett extremt exempel. Nu när vi vet att faktorer såsom stress och sorg kan öka känslan av lidande, är det viktigt att introducera några grundläggande strategier som kan hjälpa oss.

 

Idag vaknade du, klädde på dig och gick ut. Ingen annan kommer förstå dina prestationer, men dessa små segrar är viktiga för dig och måste ge dig styrka: du kan vara starkare än din sjukdom.



 


5 nycklar för att få bättre livskvalitet

Först måste vi vara på det klara med att samma strategier inte kommer hjälpa alla. Du måste finna de strategier som fungerar för dig i enlighet med dig själv och dina behov. För att göra detta måste du testa och välja ut de som producerar mest lindring för dig.

  • Förstå din sjukdom. Detta innebär att ha kontakt med specialister, läkare och psykologer. Du behöver multidisciplinär behandling så att du kan ”förstå” din sjukdom. Därigenom kommer du känna dig säkrare och mer förberedd.
  • Etablera positiva attityder i ditt liv. Vi vet att det inte är lätt, men istället för att reagera på smärta är det bättre att acceptera och behandla den – inte att bli deprimerad. Tveka inte att tala med personer som lider av samma sjukdom, isolera dig inte och hys inte agg mot människor omkring dig.
  • Leta efter aktiviteter som låter dig hantera stressen och ångesten: det finns väldigt lämpliga avslappningstekniker som kan hjälpa. Yoga kan också vara väldigt fördelaktigt.
  • Förlora aldrig kontrollen över ditt liv; låt inte smärtan kontrollera dig. För att göra det ska du etablera stunder av avkoppling varje dag, oavsett hur korta de kan vara. Ta en promenad och undvik inte social kontakt.
  • Var uppmärksam på dina känslor, ditt tänkande och ditt språk. Vad du tänker och känner har en direkt inflytelse på sjukdomen. Om du säger saker såsom: ”Jag kan inte gå upp”, ”det här har ingen lösning” eller ”jag har ingen styrka”, kommer det öka ditt lidande.

 

 

 

Missa inte min insamling till Barncanserfonden HÄR. Varenda krona räknas, snälla skänk en slant. Insamlingen pågår till sista Maj.


 

 

Av Anneli Gustavsson - 2 januari 2018 20:15


 

 

 

Att säga åt en människa som lider av övervikt eller fetma att äta mindre och röra sig mer fungerar inte. Det menar en av Sveriges främsta fetmaforskare.

– Om vi fortsätter med mantrat spring mer, ät mindre kan vi inte förvänta oss att det kommer att hända speciellt mycket, säger fetmaforskaren Erik Hemmingsson som arbetar på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

Självklart kan vi inte bortse från att vi får i oss för många kalorier och är för stillasittande, men biologin kring detta är komplex, säger Erik Hemmingsson.

– Många kan slarva ganska rejält utan att gå upp i vikt medan andra som kämpar hårt med sin livsstil ändå går upp i vikt.

Miljön jobbar emot oss

Det finns fortfarande en utbredd uppfattning om att överviktiga eller feta människor får skylla sig själva. Stämmer det?

– Det är inte en hållbar inställning och även om individer absolut har ett eget ansvar, lever vi i dag i en miljö som uppmanar till ohälsosamma val och därmed övervikt och ohälsa.

Är då rådet att äta mindre och röra sig mer värdelöst?

– Det har i alla fall inte fungerat hittills.

Kroppen krigar för att återta vikten

Erik Hemmingsson lyfter fram tre faktorer som bidrar till att det är svårt att gå ner i vikt och framförallt att behålla viktnedgången över tid – en bedrift ytterst få faktiskt lyckas med.

1. När du försöker gå ner i vikt kommer kroppen att försvara sina kilon eftersom den skyddar sig mot svält. Det innebär bland annat att du inte kommer att bränna lika många kalorier. Varken i vila eller när du är fysiskt aktiv. Kroppen drar helt enkelt i nödbromsen.

2. Aptiten ökar! Hungerhormonet ghrelin reglerar vår aptit och när du gå ner i vikt stiger ghrelin-nivåerna och signalerar till kroppen att börja äta för att ta tillbaka den förlorade vikten. Studier har till exempel visat att människors aptit ökar proportionerligt med viktnedgången, vilket i sin tur leder till att de behöver äta fler kalorier för att bli mätta, något som bromsar in viktnedgången.

3. Ohälsosamma vanor som orsakat viktökningen är väldigt svåra att göra sig av med när de väl etablerats. Extra svårt är det om man lever i en miljö med konstant tillgång på billig, energität och näringsfattig mat. Och ju oftare vi tvingas använda vår självkontroll, desto större risk löper vi att göra ohälsosamma val.

 

 

Vår miljö har stor påverkan på vad och hur mycket vi äter. Varje dag gör vi runt 200 mer eller mindre medvetna ”matval”. Foto: TT

 

Nästan ingen lyckas över tid

Självklart kan vissa individer åstadkomma en imponerande viktnedgång och i teorin är det enkelt: Allt som krävs är ett energiunderskott – att du gör av med mer än du stoppar i dig.

Men i befolkningen i stort är det ändå få som lyckas och för dem som väl gör det handlar det tyvärr ofta om korta perioder.

Den bistra sanningen är att oavsett vilken diet du svär trohet till så går de flesta tillbaka till sin startvikt, eller en vikt som är högre än den man började sin viktresa ifrån. Om man tittar på en tidshorisont mellan 2 till 5 år lyckas inte mer än max 5 procent att behålla sin viktnedgång.

För den absoluta majoriteten av oss kommer alltså inte viljestyrka i sig vara nog för att besegra suget efter ohälsosam mat.

Ämnesomsättningen svår att besegra

En intressant studie som tydligt illustrerar just hur svårt det kan vara att hålla en viktnedgång över tid är den så kallade ”Biggest loser”-studien, där man följde upp hur det hade gått för deltagarna i den amerikanska dokusåpan där människor tävlar om att gå ner mest i vikt på kort tid.

Och resultaten var nedslående:

Efter sex år hade alla utom en av de 14 deltagarna gått upp nästan all vikt de tappat.

Under programmet gick deltagarna i genomsnitt ner 40 procent i vikt och av detta återstod i genomsnitt sedan 12 procents viktnedgång. Fyra av deltagarna vägde dessutom mer än när tävlingen började och en vägde lika mycket.

En ledtråd till varför det blev så här kan vi hitta i deltagarnas ämnesomsättning, som hade sjunkit i takt med att deras kilon rasade.  

Sex år efter att tävlingen avslutades hade ämnesomsättningen i vila sjunkit med i genomsnitt 27 procent, drygt 700 kalorier per dag.

Deltagarna hade startat ett krig mot kroppens överlevnadsmekanismer och det är ett krig som människor nästan alltid förlorar. Till och med de som är extremt motiverade att gå ner i vikt, som de tävlande i ”Biggest loser” var.

 

 

Danny Cahill vann säsong 8 av Biggest loser i USA. Han gick ner från 195 till 86 kilo under tävlingen. Men sex år senare vägde han 134 kilo och brände dessutom 800 kalorier färre per dag. Foto: NBC

 

Det är alltså långt ifrån enkelt.

Lägg där till faktorer som stress, sömn, psykisk ohälsa, reklamens påverkan och dina gener, som alla kan ha stor påverkan på hur lätt eller svårt det är att gå ner i vikt. Vi vet till exempel att stress gör det svårare att stå emot snabba belöningar samt att sömnbrist stimulerar till överätande.

Men trots att vi i dag vet allt det här och trots att många får problem redan som barn – vilket gör det än svårare att få kontroll över sin vikt som vuxen – är det välkänt att människor med övervikt eller fetmdiskrimineras i allt från vården till arbetslivet.

– Så är det och övervikt förknippas dessutom fortfarande med en rad negativa fördomar, som att överviktiga människor är dumma, lata och slarviga. Det är väldigt hårda omdömen om en grupp människor de flesta inte alls känner, säger Erik Hemmingsson.

Lösningarna då?

Man kan lätt känna sig lite uppgiven över det faktum att det här med viktkontroll är så komplicerat, men samma slutsats kan också vara till nytta både för ett samhälle som vill förebygga ohälsa samt för människor som kämpar med sin vikt.

– Det som är till vår fördel är att vi, till skillnad från USA som på sätt och viss uppfann fetmaepidemin och den västerländska livsstilen, vet vad som väntar om vi inte agerar. Jag tror att vi kommer att vara smarta så vi inte behöver hamna där.

Erik Hemmingsson lyfter också fram att det kan vara befriande att som överviktig inse att det inte bara handlar om kalorierna. Att det finns andra saker som spelar in och som man kan jobba med som individ. Till exempel att försöka förstå varför man äter när man är stressad.

– Det är också viktigt att betona att även om fetma är svårbehandlad kan man lyckas. Och även om man är överviktig kan man göra otroligt mycket för sin hälsa om man har sund livsstil. Det är ofta sämre att vara smal och otränad än överviktig och tränad. Om du äter sunt så kommer det att ge stora hälsoeffekter oberoende av vikten.

”Oavsett vikt – oerhört viktigt med motion”

Det kan alltså vara en idé att inte ha allt för stort fokus på vikten och istället koncentrera sig på att skapa förutsättningar för en sundare livsstil – och här kommer träning och rörelse in i bilden. 

– Att röra sig regelbundet är möjligtvis det absolut bästa man någonsin kan göra för sin egen hälsa. Oavsett vad du äter kan du göra otroligt mycket för hälsan om du motionerar regelbundet, säger Erik Hemmingsson.

 

 

Träning påverkar dina stressnivåer positivt, vilket i sin tur gör det lättare att kontrollera din vikt. Foto: TT


Kopplingen mellan fysisk aktivitet och vikt är som sagt inte superstark, men den är inte heller obetydlig. Speciellt när det kommer till att hålla en vikt över tid. Och att styrketräna samtidigt som man går ner i vikt är också bra eftersom man vill behålla så mycket muskler som möjligt.

– Vi är alldeles för stillasittande i dag och speciellt för barn är mer rörelse en extremt viktig strategi för att förebygga ohälsa.

De senaste åren har man också förstått allt mer om hur positiv påverkan fysisk aktivitet har på vår hjärna – hur den kraftigt kan påverka din stresstålighet och ditt psykiska välbefinnande, vilket i sin tur kommer att göra det långt lättare att hålla sig till en hälsosam livsstil.

FAKTA: ÖVERVIKT OCH FETMA, VAD ÄR SKILLNADEN?

  • Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma räknas ut med hjälp av BMI. Generellt kan man säga att gränsen för övervikt går vid BMI 25 och för fetma vid 30.
  • Helt friska och muskulösa personer kan dock ha ett BMI över både 25 och 30 utan att betraktas som överviktiga eller feta.
  • BMI tar dock ingen hänsyn till var på kroppen fettet sitter. Därför kan man också använda sig av midjemått för att bedöma eventuella hälsorisker.
  • Bukfetma definieras som ett midjemått över 88 centimeter hos kvinnor. För män går gränsen vid 102 centimeter.
  • Att beräkna BMI för barn och unga görs på ett annat sätt än för vuxna, mer om det kan du läsa här.

Källa: 1177

Translation

♥ NEOS BLOGG ♥

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL NEOS BLOGG.  

Presentation


Mitt Nya Liv


Denna Blogg Är Kryddad
Med Kärlek

Och Galenskap


Fråga mig

46 besvarade frågor

COPYRIGHT BY ME !

       

SAMARBETE

 

Önskar Du ett samarbete med mig så kan du skriva till mig antingen här på bloggen eller på min mejl.

 

anneliprivat@hotmail.com

WEBDESIGN

    

RSS

FÖLJ MIG PÅ YOUPIC

Kommentera gärna mina

foton på Youpic

 

FÖLJ NEO PÅ INSTAGRAM

 

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM.

 

Följ Mig På Nouw

        

Klicka på bilden så kommer ni

till min andra blogg ♥  

Följ Mig På FB

VEM HAR NAMNSDAG ?

 

Klicka på bilden så ser du Vem som har Namnsdag.

 

MINA AVSVALNINGSGALLER.

 

HÄR KAN DU KÖPA AVSVALNINGSGALLERNA SOM JAG ANVÄNDER. KLICKA PÅ BILDEN.

 

❤❤❤

MIN KAMERA

Nu är det den här skönheten som ska få göra sitt.

Hoppas att vi kommer överrens.

       

Dagens citat

MITT NYA LIV


Så här färgrann var min mage efter min GBP

 

Jag tappade mer än hälften av håret. Jag var livrädd att bli flintis. Men det kom tillbaka. Detta är en stor hårtuss från 2 dagars borstande.

 

 

Nu har jag fått en massa krullor, tidigare hade jag rakt hår. 

Jag har gått ner 48 kg & över 1 meter. 

Men jag kämpar fortfarande väldigt hårt med att gå ner resten av min vikt. Helst 15 kg till. 

Don't Say Goodbye

 

Klicka på bilden ♥

 

Precious Child - Gone To o Soon.

 

EN UNDERBAR LÅT.

Klicka på bilden.

 

MAMMA.

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

A STAR IS BORN.

 

KLICKA PÅ LÄNKEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

MAMA - IL DIVO

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER DU TILL LÅTEN.

 

EVA CASSIDY

 

 

KLICKA PÅ BILDEN SÅ KOMMER NI TILL EN UNDERBAR SÅNGERSKA.

 

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Arkiv

Roliga Fotosidor

 

Här Kan Du Synas

BLOGGAR JAG FÖLJER

GBP LÄNKAR

Länkar

Flaggor

Flag Counter

Ovido - Quiz & Flashcards